Sådan bygger du et hegn i 3 nemme trin

Vil du bygge et hegn i haven, så er du havnet det rigtige sted. Vi har samlet en nem trin-for-trin-guide til, hvordan du opsætter et praktisk hegn, som skærmer for udsynet og samtidig skaber læ i haven. God fornøjelse med dit havehegn.

#1: Gør jorden klar til plankeværket

Det første, du skal gøre, før du går i gang med at opsætte dit hegn, er at gøre jorden klar til plankeværket. Fjern planterester og eventuelt gamle stolper. Når stolperne er væk, skal du i gang med at bygge hegnet. Du behøver ikke at anvende stolper i beton, hvis blot du sørger for at grave stolperne ned i 90 cm dybde og bruge forskallingsbrædder.

Sørg for, at underlaget er plant i bunden af hullet, og læg efterfølgende afstandsbrættet mellem forrige stolpe og den nye stolpe. Stolpen skal stilles i lod med 3 mm til snoren, og efterfølgende skal der smides 15-20 cm jord omkring stolpen. Stamp jorden, så du er sikker på, at stolpen står i lod.

Det kan være en god idé at lægge pigsten langs plankeværket, når det er færdigt, hvis du vil undgå, at der vokser ukrudt og anden beplantning op. Det er med til at maksimere plankeværkets levetid, da det ikke påvirkes af beplantningen.

#2: Placér stolperne

Når du skærer stolperne til, skal du sørge for, at de har nøjagtigt den samme højde. Start med at markere den ønskede højde på den første stolpe, så du kan se, om den passer godt til hegnet. Det er en god idé at måle højden på baggrund af beklædningsbrædderne, så du er sikker på, at du får et smukt og ensartet resultat.

Inden du sætter brædder på hegnet, skal du tjekke, at alle stolper står lige. Sørg for at sikre brædderne med et diagonalt forskallingsbræt, og tjek så at den første stolpe er i lod. Efterfølgende fortsætter de med vandrette forskallingsbrædder til de øvrige stolper.

#3: Nu skal plankeværket beklædes

Nu skal du til at sætte brædder på plankeværket. Det er vigtigt, at du først måler ud og skærer til. Start fra oven og placér brættet ud fra stolpens top eller en smule over, hvis der skal en overligger på. Mål dig frem til, hvor meget det enkelte bræt dækker, så du kan sætte markeringer ved stolpens bund.

Når du sætter det sidste bræt på, skal du afsætte omkring 2,5-5 centimeter luft under det nederste bræt, så det kan ånde. Sæt brædderne på ét ad gangen, indtil hele plankeværket er fyldt ud. Du er nu færdig med dit plankeværk, men du bør efterbehandle det, så det opnår maksimal levetid.